Лекари успяха да премахнат тумор с гигантски размери от 29-годишна жена.

...
Лекари успяха да премахнат тумор с гигантски размери от 29-годишна жена.
Коментари Харесай

Отстраниха огромен тумор от пациентка в Пловдив

Лекари съумяха да отстранен израстък с великански размери  от 29-годишна жена. Ювелирната интервенция е извършена от доктор Сава Иванов , който е шеф на отделението по Хирургия към  МБАЛ Парк Хоспитал в Пловдив.  
Прочетете още
Туморът е тежал над 1 кг и е отхвърлен от гърдата на младата пациентка. Първичните проби демонстрират, че е незлокачествен. 

" При младите дами постоянно има доброкачествени тумори, най-често фиброаденом. Той е от групата на преканцерозите - това са доброкачествени тумори, които обаче след време могат да се изродят в злокачествени . Поради тази причина нормално се оперират ", споделя доктор Иванов, който е един от водещите експерти в осъществяване на интервенции при доброкачествени и злокачествени образувания на женската гърда.

Това е втора сходна интервенция в практиката на доктор Иванов, който има над 27-годишен опит като хирург в областта на онкологията. 

" Това е казуистичен случай в практиката ми, случва се извънредно рядко израстък да достигне такива размери . Обикновено дами, които вървят на профилактични прегледи, хващат по-рано туморните формирания. По-притеснителното е, че сме имали случаи, когато злокачествени тумори обгръщат цялата гърда на пациентката. Злокачествените тумори са доста плътни и е мъчно да не бъдат видяни от дамите. Най-нелепата причина да не се посещава обзор е страхът . Колкото по-рано се хване образувание, толкоз по-успешни са интервенциите ", обясни пред TrafficNews  доктор Иванов. 

Затова хирургът с дълголетен опит приканва дамите, изключително тези над 40-годишна възраст, да минават профилактика при хирург най-малко два пъти годишно, а един път на 12 месеца да се подлагат на профилирани изследваня - ехография и малография. Д-р Иванов обаче предизвести, че все по-често се следят патологии и при по-млади дами. 

" Превенцията е доста значима. Най-младата пациентка със недоброкачествен израстък, която съм оперирал беше на 22 години. Моя колежка пък в профил още веднъж злокачествено образувание от 19-годишно момиче. Това е лечимо заболяване, само че единствено когато има навременно лекуване ", разясни доктор Иванов. 

Към момента 29-годишната пациентка, минала сполучливо интервенцията по премахване на големия над 1-килограмов израстък, се възстановява бързо и в границите на 8-9 дни се чака да ѝ бъдат свалени конците. 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР